Waar is dat doel? Hier is dat doel!

WA A R I S D AT D O E L? 
H I E R I S D AT D O E L ! 


Met die 1 januari weer in het vizier, rijst de vraag vaak: wat is het doel van het jaar?

Een doel hebben klinkt soms griezelig en voelt vooral aan als een verplichting. Als je een doel hebt, dan wil je dat ook bereiken en daar kan faalangst bij komen kijken, of luiheid. Een doel helpt om de weg ernaartoe onder de loep te nemen. Je kunt je einddoel opdelen in kleine tussen doelen, zoals een groot probleem in kleine stukken of een lange periode in korte periodes. Dan kun je terug beginnen tellen en een plan maken om je doel te bereiken. Heb je geen doel, dan is de neiging om op te geven veel groter omdat het ‘waarom’ niet aanwezig is. Ook al is dat doel minuscuul, het is er. Leg je lat vooral niet te hoog. 


EEN POSITIEF DOEL 
Verdiep jezelf in het doel dat je wilt bereiken. Probeer een positief doel op te stellen. Doelen waar het woord ‘niet’ of ‘nooit’ in zit, zijn moeilijk te halen. Bijvoorbeeld: ‘Ik neem nooit meer de lift.’ Wanneer je dan aan je doel denkt, besef je dat je het misschien niet haalt. En maak je het jezelf extra moeilijk. Probeer het doel positief om te buigen in bijvoorbeeld: ‘Ik neem twee keer per week de trap.’ 


HET IS JOUW DOEL 
Denk goed na waarom jij je doel wilt bereiken. Weet wat je daarvoor moet doen en laten. Weeg de voordelen goed tegen de nadelen af. Het is belangrijk dat je het voor jezelf doet. Voor iemand anders veranderen werkt niet. Het is wel slim om je doel te delen met anderen. Zo kunnen zij jou helpen en ondersteunen. Als je een doel bereikt hebt, dan heb je er voldoening van. Je kunt iets. Daarom is een eigen gekozen doel veel effectiever dan een opgelegd doel. Als je dit boek cadeau gekregen hebt van je partner, dan zou ik nog eens even nadenken. Het doel van je partner is dan alvast dat jij fitter wordt maar is het ook jouw doel? 


Voorbeelddoelen die ik heb:
1. Een hele yogales volhouden zonder de slappe lach te krijgen 
2. Deelnemen aan een loopwedstrijd zonder ontploft rood gezicht op de foto achteraf. 
3. Elke zondagochtend een fietstocht maken met de kinderen. 
4. De trap nemen in plaats van de lift. 
5. Twee minuten touwtjespringen (Zonder pipi in de broek te doen ;-)) 


250 G D O E L , AU B. MAG HET WAT M E E R Z I J N? 
Begin met een klein doel. Zodra je dat gehaald hebt, ervaar je hoe leuk het is om je eigen doel te bereiken. Nu kun je verder met de volgende stap. Een nieuw doel. Dat lijkt soms nog ver weg, maar je komt er wel. Ooit, wanneer je in de eindspurt zit, zul je terugblikken naar de start. Het is een beetje zoals je trouwfeest. Of een examen. Of een tandartsafspraak. Dat lijkt altijd mijlenver weg, maar ooit is het zover. 

Ik wens je alvast super veel succes met je nieuwe doel!
Liefs,
Greet


Reacties