Bekkenbodemspieren trainen na je zwangerschap


Je bekkenbodem krijgt het vooral hard te verduren bij de zwangerschap en bevalling. Er wordt veel druk op gezet en die druk heeft ook met ademhalen te maken. De kinesist zal je leren om goed te ademhalen. Je leert uitblazen bij een inspanning en inademen bij de rust.

Bracing is een techniek die met dat correct ademhalen rekening houdt.  Moet je iets optillen? Dan blaas je uit. De meeste vrouwen blokkeren hun ademhaling en dan zet je druk op je bekkenbodem. Bij de bevalling heb je natuurlijk net wel geleerd om je bekkenbodem te ontspannen omdat die baby eruit moet ‘vallen’. Nadien moet je dat natuurlijk net niet meer doen. Je bekkenbodem moet terug lekker strak aangespannen staan om geen urine te verliezen bijvoorbeeld.


Hoe ga je bracen? 


Hou je beide handen op je buik met de vingers naar elkaar gericht.
Bij het uitademen zie je de handen naar elkaar toe glijden.  Je gaat namelijk bij het uitademen je corset aanspannen.
Tegelijkertijd voel je dat bij het uitademen je bekkenbodemspieren naar boven komen.


Bracen is niet je navel naar binnen trekken. Door navel in te trekken ben je geneigd om meer druk te zetten.


Als je pas bevallen bent, zijn allerlei springoefeningen af te raden. Ook direct beginnen hardlopen is niet zo’n ‘strak’ plan. Je bekkenbodem is daar niet zo blij mee, en hangt er een beetje slap bij. Tijdens het springen of lopen zou je dus ook last kunnen krijgen van lekkende urine, net omdat die bekkenbodem slap is. Je bent tijdens de bevalling waarschijnlijk wat kilootjes bijgekomen en die wil je er snel af. Je denkt misschien: ik begin lekker met hardlopen, nee, dat is nu niet niet ideaal want je bekkenbdoem is nog zwak. Je verliest urine en dat geeft geen prettig gevoel. Ook is je bekken misschien instabieler geworden en dat merk je ook tijdens het hardlopen.
Lees meer over Max op www.maxicardi.com.

Reacties

Een reactie posten