Waarom verlies je snel je conditie als je weken of maanden niet sport?

Waarom verlies je snel je conditie als je weken of maanden niet sport?

Er zit natuurlijk een verschil tussen weken of maanden niet sporten of vele jaren. 

Wat je jaren niet doet, kan je niet in 3 maanden rechtzetten. Twee weken pauze nemen in je hardloopschema en dan terug beginnen hardlopen? Uiteraard is je lichaam daardoor niet volledig afgezwakt.

Je conditie gaat achteruit als je niet sport omdat er in je lichaam een soort van eco modus is ingebouwd om energie te besparen. Denk aan de ecomodus van je auto aan een stoplicht. Je auto valt even stil om te besparen. Alles wat niet nodig is in je lichaam wordt verminderd en afgebouwd als je minder beweegt op regelmatige basis en dus minder energie verbruikt. Je extra spiermassa die je hebt opgebouwd, wordt afgebouwd door je lichaam als je die niet meer gebruikt. De vascularisatie, dat wilt zeggen de kleine aders die er gekomen zijn om meer zuurstof te leveren naar een bepaalde spier, trekken zich terug. Je hart (dat ook een spier is) gaat terug naar de  minimale capaciteit. Je lichaam gaat in ecomodus, het gaat energie besparen. Je lichaam denkt namelijk: het kost me energie om al deze systemen te onderhouden. Ik heb geen groot gespierd hart nodig dat veel zuurstof rondpompt als ik er geen gebruik van maak, geen sport beoefen waarbij dat nodig is, dus maak ik dat terug kleiner.

Dat gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen. Dat gaat geleidelijk aan. Als je terug begint te trainen, dat gaat het wel terug sneller om je conditie weer op te bouwen. 

Er zijn veel discussies over de ‘herinneringsfunctie’ van je lichaam. 
Herinnert je lichaam bepaalde bewegingen? Er is een soort fysieke ‘herinnering’, maar er is ook een groot deel mentale herinnering. Als je veel liep en het dus gewoon was om te hardlopen, dan weet je wat normale pijn is, je weet dan beter hoe je lichaam reageert, etc... Als je dus opnieuw begint te lopen ga je jezelf beter kunnen uitdagen en controleren. De routine die je had is niet te onderschatten ten opzichte van de eventuele fysieke herinnering.


Reacties