Thuis sporten, waar beginnen?

You tube barst van de filmpjes, challenges en trainingsschema’s van bekende Vlamingen, internationale sterren, wetenschappelijke instituten en zelf uitgevonden fitnessgoeroe’s. Je vindt genoeg materiaal om je eigen circuit mee samen te stellen naar jouw behoefte. Zoals altijd wees je best kritisch naar wie het filmpje of schema online gooide, maar je kan niet zeggen dat je geen gratis trainingsschema’s vindt online. Internet barst van de inspiratie.

De overdaad aan informatie zorgt ervoor dat je misschien niet goed weet welke oefening nu echt goed is voor je. Als je pas start met meer bewegen, vraag dan raad aan een expert of begin met oefeningen die niet ingewikkeld lijken. Zelf oefeningen zoeken en thuis doen, is vooral een test in het volhouden, meer dan het echte effect van de oefening zelf. Het zal al moeilijk genoeg zijn voor je om beweging als routine in je dag en week te steken, dus welke oefening je dan specifiek doet, maakt in het begin niet altijd uit.

TIP! Google 'oefeningen thuis' of 'sport in de huiskamer' of weet ik veel wat. Verzin zelf een schemaatje, doe vooral wat je zelf leuk lijkt, dans met je kinderen en hou dit een half uurtje vol per dag. 
Ziet het er simpel uit? Doe die dan. Ziet het er ingewikkeld uit? Doe die dan nog even niet. Een plank, een squat, een lunge, alles waarbij je rustig je eigen lichaamsgewicht leert ondersteunen, doe het. 

TIP! Schrijf op hoe je je voelt als je de oefeningen doet. Wat kan je goed en wat lukt niet. Gebruik gerust gefrustreerde omschrijvingen als: “tijdens die stomme squat geraak ik niet verder dan 5 centimeter naar beneden precies en die irritante push-up vanaf mijn knieën lukt me maar 5 keer. Om over die verschrikkelijke plank maar te zwijgen die ik maar 10 seconden volhou”

Zo zie je zwart op wit, hoe je je eerst voelde. Na een paar weken zal je opkijken van het resultaat. Je wist misschien niet meer dat je je toen zo voelde. Een kleine verandering in gevoel is geen groot nieuws, maar het is wel belangrijk voor jou. En als je het niet noteert, weet je het misschien niet meer. Nu kan je de plank voor 30 seconden misschien of lukt de push-up wel 10 keer. Wees trots op jezelf, want deze kleine veranderingen zijn erg waardevol. TRY THIS!

1. de plank. Op je ellebogen leunen en op je tenen staan. Blijf 1 minuut staan.
2. de pilates 'hundreds'. Ga in 'crunch' positie liggen met je benen in de lucht en laat 100 keer je armen op en neer pompen.
3. star jumps. Spring 12 keer op en neer met je armen en benen wijd open. Zorg dat je één moment zonder contact bent met de grond.


Reacties