Bewegen is als tanden poetsen. Hoezo?

Een goede mondhygiene wordt ons door de overheid en allerlei kanalen goed aangeraden. Je neemt zelf de discipline om twee keer per dag je tanden te poetsen. Voor je algemene hygiëne doe je dat. Iedereen weet dat. Kinderen staan netjes te poetsen, tandenborstels worden om de drie maanden vervangen. Het is een onderdeel van je dag en levensritme.
Ondanks dat je het zelf doet, is het aan te raden om twee keer per jaar op onderzoek te gaan bij de tandarts voor een algemene controle. Dit is een preventief bezoekje. Je hoopt altijd dat er niets aan de hand is, dat je geen gaatje moet laten vullen of een tand moet laten ontzenuwen. Is dat wel het geval, dan heb je dat soms aan jezelf te danken (ja ik weet het dokter – ik snoep te veel) en soms ook niet (brute pech, genen, slecht gebit, aanleg, ...)



Sporten zou een deel van je dagelijkse hygiëne voor je lichaam moeten zijn. Dagelijkse beweging in de vorm van drie intensievere momenten per week, dat zou in je routine ingebakken moeten zijn. De overheid stimuleert je alvast met campagnes voor actief zijn, net zoals de mensen met blinkende tanden die in een appel bijten jou stimuleren om je tanden te poetsen. Sporten moet niks kosten, net zoals tanden poetsen je zo goed als niks kost, als je zelf maar de discipline hebt om hier een regelmaat in toe te kennen. De trap nemen, fietsen, 30 minuten yoga in de slaapkamer, etc... Als dat zo is, dan zit je hopelijk maar 2 keer per jaar bij de dokter, kinesist of een personal trainer voor algemeen advies en check up. Een consultatie bij een gekwalificeerd trainer zou ook onder die preventieve zorgen moeten vallen. Dan is die afspraak bij je beweegspecialist zoals de tandarts. De trainer kan je bij heel veel zake over beweging goed advies geven. De trainer kan je rustpols en je bloeddruk in het oog houden bijvoorbeeld.

Reacties