Sporten en werken, gaat dat wel samen

Leven om te werken
Je hebt misschien een drukke job. Je geniet er niet altijd van, maar je voelt dat je job gewoon nu belangrijk is. Je hebt het geld nodig of je wilt carrière maken of je hebt er gewoon veel zin in. Of je nu graag werkt of niet, je bent met je hoofd bij je werk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je komt van je werk, je eet en ploft in de sofa. Je energie is op. Je voelt dat je constant bezig bent en dat er weinig ruimte is voor andere dingen, al zeker niet voor sport. Voor jou is je job misschien iets wat definieert wie je bent. Jij bent je job. Werk is onlosmakelijk verbonden met wie we zijn.
Stel jezelf maar eens voor op een feestje. ‘Ah, hoe heet jij?’ ‘Greet, aangenaam.’ En bij de tweede vraag is het al zover. ‘En wat doe jij voor werk?’ Je moet dan in dertig seconden uitleggen wat je doet.
Ik laat hier in het midden wat de juiste oplossing is voor jou. Of jij je werkpatroon moet veranderen, een carrièrewending moet overwegen of gewoon een jaar ertussenuit moet, daar spreek ik me niet over uit. Wat ik wel weet, is dat sport en werk een ideale, doch vaak vergeten combinatie is. Fit zijn is niet alleen belangrijk voor je gezondheid maar ook voor de goede uitoefening van je job.
Hoe sport je voor, tijdens en na het werk? En waarom moet je fit zijn voor je job?


Werken om te leven

Stel jezelf de vraag: werk je om te leven of is het andersom? Als je je drukke job wilt combineren met een gezinsleven en sociale verplichtingen, dan wordt timemanagement je beste vriend. Jouw werk kan je energie geven, het hoeft niet steeds een energievreter te zijn. Eigenlijk zou het zelfs altijd zo moeten zijn, want als je goed bent in je job en je zit in een fijne functie, dan kan dat je veel energie geven. Zuigt jouw job de energie uit je lijf of geeft het je energie? Sleur jij je lichaam elke ochtend uit bed de auto in of spring je de dag in? Om jezelf te concentreren op kantoor moet je lichaam mee kunnen. Je lichaam moet mee met je hersenen. Laten we daar eens bij stilstaan. Amen.

Reacties