4 fabels over stretchen


Fabel 1: Je spieren worden langer
Stretchen kan je range of motion (het verste dat je bv. je arm kan strekken) vergroten, maar dit effect houdt ongeveer slechts 30 minuten aan als je dit niet regelmatig herhaald. Als je je spieren regelmatig stretcht zal dat effect langer aanhouden maar je spieren of pezen worden niet werkelijk langer.

Fabel 2: Het helpt bij sportprestaties
Fout, het kan deze zelfs verminderen. Bij stretchen verminder je de maximale spierkracht in de spieren die je oprekt. Uit onderzoek is gebleken dat sprinters die hun hamstrings en kuiten statisch rekten voor een sprint langzamer waren dan wanneer ze een algemene warm-up deden. Ook bij duursporten zoals hardlopen verminderen de prestaties als er gestretcht wordt.

Fabel 3: Het voorkomt blessures
Er is tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs dat stretchen het risico op blessures vermindert.

Fabel 4: Het vermindert spierpijn
Ook hier is geen wetenschappelijk bewijs dat stretchen spierpijn vermindert na het sporten. Een goede opwarming voor het sporten en de intensiteit geleidelijk opbouwen is een betere manier om spierpijn te voorkomen.

Conclusie:
Stretchen is nuttig om de range of motion te vergroten en kan naast de andere trainingen gedaan worden maar hoeft niet per se voor, tijdens of na het intensief sporten.

Reacties