Is 3 keer korter sporten beter dan 1 lange keer?

Waarom is 3 keer korter sporten beter dan 1 lange keer ?

Algemeen kunnen we stellen dat verandering voor je lichaam meer gebeurt door de frequentie dan door de duur. Vaker bewegen is dus interessanter voor je lichaam. Het opstarten van het bewegen is telkens een nieuwe stimulans voor je lichaam zeker op hormonaal niveau. Je leert je lichaam aan dat het een stapje hoger moet gaan. Drie keer 20 minuten in beweging geraken, is dus interessanter voor je lichaam dan één keer een volledig uur. Drie keer per week een korter beweegmoment is dus ook interessanter dan één keer voor een lange duur. Elke keer dat je in beweging komt, gebeurt er vanalles in je lichaam.
Het in beweging zijn heeft natuurlijk zijn voordelen, maar het in beweging komen, is nog beter. Het startmoment, de start knop, het GO moment is van onschatbare waarde.

De voordelen van beweging duren ook nog verder na je training. Zo verlaagt je bloeddruk bijvoorbeeld nog voor 48 uur na je training. Een half uurtje op lage intensiteit bewegen, is al genoeg om een verbetering te zien in je bloeddruk. Als je dat dus meerdere keren doet dan gaat je lichaam telkens een lagere bloeddrukreactie uitlokken. Bewegen is dus ideaal voor mensen met een hoge bloeddruk. Vergelijk het ook een beetje met eten. Het is altijd beter om je maaltijd te spreiden en minder calorieën op te nemen per maaltijd. Je voldoet zo steeds aan je hongergevoel en gaat nadien geen aanval op vaak ‘slecht’ eten uitvoeren omdat je sterft van de honger. Door regelmatig te bewegen geef je je lichaam de juiste aandacht om dat tandje bij te steken.

Ook de boulemische sporter slaat de bal hier dus mis. Een jaar lang niets doen en dan 1 loopwedstrijd uitlopen heeft geen enkele positieve invloed op je algemene conditie.

"Mezelf aankleden in sportkledij, naar de fitness rijden, een uur les volgen, nog iets drinken, terug rijden, daar ben ik minstens 2 uur mee kwijt. Zoveel tijd kan ik niet vrij maken om te sporten."

Klinkt herkenbaar? De stap om die sportkleren al bij elkaar te rapen en te vertrekken is al de helft van de energie. Maar het kan ook anders. Het hoeft niet altijd zo lang te zijn of aan te voelen als een daguitstap. 30 minuten sporten kan heel effectief zijn.

Als we denken aan het activeren van je zenuwstelsel, de gelukshormonen en voordelen voor je bloeddruk en bloedsuikerspiegel dan is het in beweging komen, zelfs belangrijker dan het in beweging blijven. De initiële start om te bewegen, brengt direct een reactie in je lichaam teweeg. Als je dus meerdere keren in beweging komt, dan heb je meerdere keren de voordelen van beweging. Deze hormonale activatie gebeurt bij elke start van beweging.

Een uur sporten is een mooi maximum en meerdere keren 30 minuten is dus zeker efficiënt. Het klinkt ook logisch omdat je zo natuurlijk meerdere sportmomenten creeërt, misschien zelfs meerdere keren per dag, week, maand...


Een uur fietsen heeft andere reacties dan een uur lopen of een uur touwtje springen. Ik wil trouwens wel eens iemand zien die een uur kan touwtje springen trouwens... Fiets je graag? Ga dan fietsen. Loop je graag? Ga dan lopen en fixeer je niet te erg op de kleine verschillen in calorieverbruik. Het kan altijd strakker en beter, maar het doen is al vaak de eerste moeilijke stap. Een paar keer 30 minuten actief zijn heeft dus tal van voordelen ten opzichte van een lange training van 2 uur in de week.

Reacties