De 'Ja maar...' rubriek

De JA MAAR rubriek!

Ja maar... ik fiets elke dag naar het werk. Moet ik dan nog 3 momenten inlassen? Dat is toch al sport genoeg?
We halen de Nederlanders erbij voor dit stukje.  In Nederland is er de Nederlandse Norm Gezond bewegen:
Ik citeer: “De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is in 1998 opgesteld door de universiteiten van Amsterdam (VU), Maastricht, Groningen en Utrecht, en het RIVM, TNO en de sportkoepel NOC*NSF. De norm is vooral gericht op het onderhouden van gezondheid en is verschillend voor jongeren, volwassenen en ouderen. Ook al staat hij bekend als ‘Nederlandse’ Norm Gezond Bewegen (NNGB), in de praktijk is het ook een internationale norm voor gezond bewegen.
1. De beweegnorm gaat over de beweging die je moet doen om te overleven, om normaal gezond te zijn. De beweegnorm om te overleven, is elke dag voor 30 minuten continue op een lage intensiteit een activiteit uitvoeren. Bv. Met de fiets naar je werk rijden aan één stuk. Een half uur actief met de hond wandelen. Dat moet je dagelijks doen om gezond verder te leven. Naar de bakker gaan of de trap oplopen, telt hier zelfs niet voor mee. Dat is te weinig intensief. Traplopen is wel erg belangrijk voor je bionmechanisch onderhoud, om je gewrichten en je spieren goed te houden maar het doet weinig op vlak van conditie. Naar de koffiemachine wandelen vanuit je bureaustoel telt dus ook niet mee voor de beweegnorm. Het telt wel weer mee als onderhoud voor je gewrichten. In deze norm valt dus je ‘fietsen naar je werk’. Verbeteren in gezondheid, maar dit is niet verbeteren in fitheid

2. Fitnorm: Dit is de norm van bewegen voor de optimalisatie van je conditie. Bewegen om meer energie te krijgen. Bewegen om een verandering te starten. In deze norm ben je aan een hogere intensiteit bezig dan bij de beweegnorm. Je sport elke andere dag, drie keer in de week door een intensievere activiteit langer dan een half uur.  Het gaat hier over verbetering creeëren voor je ademhaling en conditie.  In dit boek gaat het meestal over deze norm. We willen in dit boek zorgen dat jij weet dat je dagelijske fietstochtje naar het werk helpt om te overleven maar niet om je conditie te verbetern; De fitnorm halen, helpt je om die actievere levenstijl te integreren. In deze norm reken je dus je extra fietstocht met je koersfiets bij, een mountainbiketocht of een lange fietstocht met je gezin.

3. Krachtnorm: Die norm focust op houding, stabiliteit, mobiliteit, kracht en de desbetreffende oefeningen die je daarvoor moet doen: squats, lunges. Dit doe je om je te wapenen tegen blessures tijdens de andere activiteiten. Vaak wordt dit vergeten. Ik ga fietsen, moet ik dan ook nog oefeningen doen om mijn fietstechniek te verbeteren? Idealiter, ja. Hier ga je dus oefeningen doen om je techniek te verbeteren . Alle oefeningen die je doet om je de andere dagelijkse bewegingen goed te kunnen.  

Conclusie? Je fietstocht naar het werk is prima om te overleven maar gaat je niet helpen om je conditie te verbeteren. Als je dus een beetje overgewicht hebt, je futloos voelt en voelt dat je meer moet bewegen, dan zal je meer moeten doen dan alleen naar het werk fietsen.


Reacties