Is triatlon een dure sport?

In mijn boek 'Wat is jouw excuus' heb het ik over 'sport is te duur' als excuus. Is triatlon een dure sport? Daar probeer ik achter te komen. Ik wil later ook nog een antwoord op de vraag: Spant een wetsuit niet op plaatsen waar het niet zou moeten spannen?

In september sta ik -als alles goed gaat- aan de start van mijn eerste triatlon. Kwart triatlon weliswaar. 1km zwemmen, 40km fietsen en 10 km lopen.


In het zwembad van Beerse startte ik daarvoor de 'Crawlles voor beginners'. Ik las de informatie op hun website en ik was meteen verkocht. Ik moest wel aanschuiven aan de balie op één bepaalde dag en bepaald uur om te zorgen dat ik een plaatsje had, maar het lukte. 35 euro voor 11 beurten. Dat is nog geen 3,5 euro per zwemles van 45 minuten. Geef toe, dat is goedkoop. Dat is uw smoske kaas dat je nu opeet of de trappist op café vanavond. Je mag voor die prijs opdagen in het lelijkste oude badpak dat je zelf wilt en je hebt voor de rest geen kosten meer. Ik investeerde persoonlijk wel in een badpak dat ik via Zalando thuis liet leveren. Mijn geliefde hond van 10 maanden oud Emma at het badpak op en begroef het in de tuin, dus voor mij is zwemmen tot hiertoe wel wat duurder.


Ik testte ook het zwembad van Herentals uit op een vrijdagavond. Ideale gezinsuitstap! Van 17.30u tem 21u kunnen de kinderen heerlijk zwemmen in een disco-achtig verlicht zwembad, de gratis jacuzzi was bijna de hele tijd vrij en er was ook geen lange aanschuifrij bij de glijbaan. Ik stapte in mijn roze badpak, gouden badmuts en doorschijnend zwembrilleke onwennig naar het baantjesbad. Twee banen waren vrij voor de zwemmers. Een snelle baan en een trage baan. Ik ben altijd een goed gemiddelde, dus te traag voor de snelle baan en te snel voor de trage baan. Wat kies je dan? #keuzestress . Trage baan. Nu, ik heb al wel aan zelfvertrouwen gewonnen en ik ben echt geen beginnend sporter meer, maar daar heb ik me toch wel even belachelijk gevoeld. Ik geraakte niet uit dat gevoel om te durven doen wat ik wilde doen en me niets aan te trekken van de anderen. Dat moet ik nog leren bij het zwemmen. Durven een plankje te nemen, durven het zwembrilletje tien keer op en af te zetten, durven met neus dicht te zwemmen, durven te stoppen wanneer ik moe ben, ... Er is nog werk aan de winkel met mij. Fysiek zwem ik met gemak 40 baantjes schoolslag maar mentaal durf ik nog geen één lengte crawl te proberen en er dus belachelijk uit te zien. Ik zal maar vertrouwen dat dat goed komt? 

Sporten heeft niet alleen iets te maken met fysieker fit worden maar meer met zelfvertrouwen krijgen. Jezelf zien in het slagen, en niet in het falen. Jezelf even veel waard vinden dan al de rest. Of beter nog, jezelf eens beter vinden dan al de rest. Niet opgeven als je geen badpak vindt in je maat of als iedereen je voorbij zwemt. In jezelf blijven geloven als een blessure je tegenhoudt of de kinderen jouw planning in de war brengen. Doordoen en genieten. Doen we?

Sporten is te duur?
Ik testte dit:

Zwembad Beerse: 11 lessen crawl op woensdagavond 35 euro
Zwembad Herentals: 10,5 euro voor 1 volwassene en 2 kinderen zwemmen op vrijdag van 17.30 tem 21u. Minder duur en sportiever dan het restaurant...
#noexcuse


Reacties